Xtrail – Kina, ARWS-tävlingen som inte blev av

Att tävla i adventure racing är något som kräver mycket av såväl individen som laget och då tänker jag inte på själva genomförandet som i sig är en stor prövningen både fysiskt som mentalt. Att bara komma till start kräver många månaders planering, stora kostnader och tiden för träning, för att ge laget förutsättningarna för att prestera det bästa möjliga. Att kunna få ihop en gemensam planering ihop med fyra personer med hänsyn till jobb och familj är inte alltid lätt och under ett år så är det oftast inte möjligt att genomföra fler än 2-3 långa tävlingar. Detta innebär att varje tävling får ett mycket stort fokus och insatsen till dessa är väldigt stor såväl tidsmässigt som ekonomiskt. Vi har även som ambition att ta med oss en fotograf till dessa tävlingar vilket medför ytterligare extra kostnader.

I år hade vi valt ut två tävlingar, Xtrail i Kina i juni och VM vilken går på Reunion Island i november. Förberedelserna för Xtrail hade gått bra under våren och nu återstod själva resan som vi visste skulle bli lång. Efter två flyg, nattåg, bussåkande och en massa väntetid däremellan så var vi efter ca 3 dygn framme i Altay. Vi har de kommande dagarna fram tills starten på oss att förbereda det sista och packa ihop de olika växlingslådorna samt göra några träningspass för att väcka igång kroppen efter alla timmars resande. Det flöt på som vi tänkt och känslan var bra, ingen var sjuk och alla kände sig väl förberedda träningsmässigt för att prestera i nivå med de höga ambitionerna vi hade. Kvällen innan starten så lämnades boxarna in och vi skulle få kartorna tidigt på morgonen därefter. Allt hade gått bra och nu var vi redo att tävla!

Men det är här som den oväntade vändningen sker. Istället för att få kartorna så får vi istället beskedet att starten blir framflyttad men att dom inte kan säga till när utan att vi skulle få mer information senare under förmiddagen. På det efterföljande mötet får vi ny information om att det pågår diskussioner med myndigheterna om tillstånd att få genomföra tävlingen och att det finns risk att tävlingen blir inställd. Ett definitivt besked skulle komma vid lunchtid och det var inte svårt att räkna ut vad svaret skulle bli då vi såg den ytterst ansvariga i organisationen komma gråtandes till mötet. Beskedet var alltså: Tävlingen inställd.

Det går inte beskriva besvikelsen över detta besked. När man tänker på all tid, alla uppoffringar och såklart även pengarna vi lagt. Att sedan inte få göra själva tävlingen, det man älskar och som motiverat en att göra allt jobb och slit under flera månaders tid, känns såklart otroligt tufft och tråkigt. Vi fick inte heller någon anledning till varför tävlingen ställdes in och det är troligt att vi aldrig kommer få veta. Området där tävlingen skulle gå var polisiärt hårt reglerat och låg nära gränsen till såväl Mongoliet, Ryssland och Kazakstan. Det går bara att spekulera i anledningar men faktum kvarstod att vi inte skulle få tävla och istället tidigarelägga den långa resan hemåt igen. Vi fick ändå gjort ett litet äventyr efter att ha tagit oss upp på ett berg vilket var väldigt roligt och otroligt vackert men mer äventyr än så blev det tyvärr inte denna gång.

Nu när Xtrail inte blev av så började vi kolla efter alternativ och kunde till slut få ihop att köra Nordic Island Adventure Race vilken är en svensk adventure race-tävling som går i augusti. Den första svenska ARWS-tävlingen på många år där starten är i Stockholm och vi sedan ska ta oss över till Finland via Åland. Så vi laddar om och hoppas kunna komma lika förberedda till denna tävling som vi var till Xtrail! [Foton av Jana Julian photography]


Senaste inlägg